What is sensory play?

Kas ir sensorās rotaļas? Un kāpēc tās ir svarīgas?

Sensorās rotaļas jeb sensory play ir visa veida aktivitātes, kurās tiek iesaistītas un stimulētas bērna maņas - tauste, redze, dzirde, oža un garša! Sensorajās rotaļās visvairāk tiek stimulēta tieši tauste. Kāpēc sensorās rotaļas un aktivitātes ir tik populāras? Kāds ir sensoro rotaļu ieguvums un kāpēc tās ir svarīgas? Un kādi ir sensoro rotaļu piemēri?

Kāpēc izvēlēties sensorās rotaļas?

Sensorās rotaļas stimulē bērna maņas un caur šiem sensorajiem impulsiem tiek stimulēta smadzeņu attīstība! Sensorās rotaļas, kurās dabrojamies ar rokām stimulē nervu galiņus plaukstās un pirkstos, kas atbildīgi par runu, palīdzot veicināt valodas attīstību. Smalkā darbošanās ar rokām un dažādu tekstūru sajušana attīsta bērna sīko motoriku, kas pozitīvi ietekmē arī loģiskās domāšanas attīstītbu un palīdz sagatavot bērna roku rakstībai. Sensorās rotaļas, piemēram, darbošanās ar graudiem, sniedz bērnam dažādu sajūtu pieredzi, šādas sajūtām bagātas nodarbes ir ļoti nomierinošas un bērnam saistošas. Turklāt caur sensorajām aktivitātēm tiek izzināta arī pasaule, dažādi materiāli un to īpašības. 

Sensorās rotaļas ir populāras arī ar to aktualitāti bērnu vidū, sensorajās rotaļās bērns darbosies krietni ilgāku laiku salīdzinājumā ar tradicionālajām rotaļām. Kāpēc? Pirmkārt bērns var darboties radoši, pēc saviem ieskatiem izpētot dažādus materiālus un veidojot pats savus rotaļas noteikumus. Otrkārt, sensorā stimulācija ir nomierinoša, bērns to izjutīs kā sava veida meditāciju.

Bet kas tad īsti ir sensorās rotaļas?

Tās ir aktivitātes, kurās bērns var sajust! Tas var būt trauks ar graudiem un dažādām karotēm, trauciņiem, tās var būt kinētiskās smiltis ar formiņām vai pat trauks ar ūdeni un dažādiem sīkiem priekšmetiem. Sensorās rotaļas var izbaudīt arī dabā, ļaujot bērnam pieskarties dažādiem dabas materiāliem, smiltīm un ūdenim. Sensorajās rotaļās jāļauj bērnam brīvi darboties, sajust materiālus, izpētīt tos un darboties pēc paša ieskatiem.


Sensoro rotaļu kasti izveidot ir pavisam viegli

  • beriet traukā sensoro bāzi-  dažādus graudus, kinētiskās smiltis, ūdeni, pom pom bumbiņas vai jebkuru citu ar sajūtām bagātu materiālu
  • pievienojiet dažādus darbarīkus, ar kuriem bērns var bērt, pārbērt un darboties. Lieliski iederēsies karotes un mazi trauciņi, krūzes un citi sadzīves priekšmeti, kas atrodami Jūsu mājās
  • pievienojiet arī dažādus sīku priekšmetus, ko meklēt sensorajā bāzē vai ar karoti likt traukos!

Bērniem, kas jaunāki par 3 gadu vecumu vienmēr esiet klāt rotaļu laikā!

Vēl viena ļoti vienkārša sensoro rotaļu ideja ir lielā bļodā ieliet nedaudz ūens, pievienot dažādas bumbiņas vai sīkas rotaļlietas, lielo virtuves karoti un kādu trauku. Bērns var ar rokām sajust ūdeni un brīvi spēlēties, ar karoti zvejot rotaļlietas ārā no ūdens vai smelt ūdeni trauciņā un liet ārā! Šāda aktivitāte aizraus bērnu uz ilgu laiku un pat nemanot caur rotaļām bērns apgūs jaunas iemaņas, piemēram, pārliet ūdeni un pārlikt sīkus priekšmetus ar karoti, attīstīs sīko motoriku darbojoties ar rokām un veicinās valodu, stimulējot nervu galiņus plaukstās.

Bet es baidos no sensoro rotaļu nekārtības!

Jā, sensorās rotaļas var radīt nekārtību, taču ieguvums bērna attīstībā krietni atsver iespējamo nekārtību. Turklāt bērnam augot lielākam, nekārtības radīšana mazināsies. Iesākumā izvēlieties vieglāk sakopjamus materiālus! Siltajā laikā rotaļas varam veikt laukā, rotaļu laikā iekštelpās zem sensorās kastes paklāj dvieli vai lielāku auduma gabalu, kas padarīs uzkopšanu vienkāršāku. Ja vēlies rotaļāties ar ūdeni, izvēlies to darīt vietā, kur grīdu sedz flīzes un nebūs lieli jāraizējas.

Kinētiskās smiltis ir viens no labākajiem sensoro rotaļu materiāliem, jo tās ir ļoti daudzveidīgas savā pielietojumā. Beriet traukā paciņu kinētisko smilšu, lieliska aktivitāte sanāks arī tikai no smiltīm, jo bērns tās varēs mīcīt ar rokām, sajust tās un būvēt. Kinētiskās smiltis lieliski tur formu, variet tām pievienot dažādas formiņas un ļaut bērnam būvēt pilsētas vai cept kūkas. Kinētiskajām smiltīm variet pievienot arī sīkas rotaļlietas, automašīnas un citus bērnam aktuālus priekšmetus, bērns varēs veidot savas rotaļu pasaules un brīvi spēlēties!

Sensorās rotaļas ir lielisks veids, kā jautri un daudzveidīgi veicināt bērna attīstību ar nodarbi, kas bērnus aizraus uz ilgu laiku, veicinās radošumu,  prakstiskās iemaņas, nomierinās un vienlaikus attīstīs sīko motoriku, koordiāciju un koncentrēšanās spējas!

Mums MEKID sensorās rotaļas ir ļoti sirdij tuvas, arī savā attīstošo rotaļlietu veikalā iekļaujam preces, kas lieliski noderēs sensorajām rotaļām! Ieskaties arī mūsu instagram profilā mekid.eu un gūsti idejas aizraujošām rotaļām!


Lai aizraujošas sensorās rotaļas!
Par bērnu izaugsmi, 
Tavs MEKID

Iepriekšējais ieraksts
Nākamais ieraksts

Atstājiet savu komentāru

Apskati mūsu sensoro rotaļu produktus

Twisty pipete bērniem, 1 gab

Twisty pipete bērniem, 1 gab

Parastā cena €6,49 €5,50

Vienības cena
per 
Scoopers sensorās šķēres ar kausiņu, 1 gab

Scoopers sensorās šķēres ar kausiņu, 1 gab

Parastā cena €6,99 €5,50

Vienības cena
per 
Mazā saspiežamā pincete ar kausiņu, 1 gab

Mazā saspiežamā pincete ar kausiņu, 1 gab

Parastā cena €4,99 €3,50

Vienības cena
per